Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český venkov 2/2016

21. 6. 2016

                                                      2/2016                                      

  

Přichází čas dovolených a bezstarostných letních prázdnin.

Přejeme Vám všem příjemné jejich vyžití, plné sluníčka, pohody a načerpání nových sil do dalšího období roku.

 

 

Pozvánka

Na veřejné zasedání zastupitelstva OBCE Morašice, které se koná v pátek 24.06.06.2016 od 18.00 hod. v hospodě „VE DVOŘE“ v Morašicích.

Program:

1.            Územní plán obce

2.            Prodej pozemků

3.            Různé

 

 

Co se podařilo:

Byt ve Zbyhněvicích prošel celkovou rekonstrukcí a byl již předán novým nájemníkům, kteří byli vybráni losováním ze dvou zájemců. Stali se jimi manželé Hrbáčkovi.

Nemovitosti v Palučinách (bývalý tábor) byly prodány manželům Ševčíkovým, kteří jako jediní, v souladu s usnesením zastupitelstva obce, podali nabídku na koupi těchto nemovitostí.

Začalo se také s výstavbou inženýrských sítí v lokalitě Holičky, kde by mělo postupně vyrůst 14 rodinných domků.

SDH Skupice z vlastní iniciativy provádí sekání veřejných prostranství ve své obci. Na zakoupení potřebné techniky jim poskytla obec finanční příspěvek, který si „odpracují“ během následujících 3 let. 

 

Informace:

Od měsíce března má obec nového zaměstnance na přepážce pošty v Morašicích, a to paní Jitku Žďárskou, která nastoupila na uvolněné místo po slečně Lence Petrovičové, která odešla na pobočku pošty v Heřmanově Městci.

 

Dne 31.05.2016 ukončil pracovní poměr u obce pan Oldřich Minařík z důvodu odchodu do důchodu. Přejeme mu hodně zdraví a klidu a děkujeme za práci vykonanou v uplynulých letech pro obec. Obec již podala žádost na úřad práce o nového pracovníka na údržbu obecních ploch.

 

Prosíme občany, aby u kontejnerů na tříděný odpad udržovali pořádek, děkujeme. Co se týká sběru papíru, naše základní a mateřská škola organizuje sběr papíru, ten schraňuje v prostorách školy a obecního úřadu a následně objednává odvoz velkým kontejnerem. Tento způsob sběru papíru je pro děti ze školy a školky výhodnější, za utržené peníze si kupují pomůcky nebo hradí výdaje na různé výlety. Proto vás prosíme, pokud je to ve vašich možnostech, nevyhazujte papír do kontejnerů, ale dopravte ho buď do školy nebo na obecní úřad a podpořte tak naše děti.

 

Kultura a sport:

23.07.2016 od 16.00 hod. opět připravuje pan Vlastimil Zita st. z Janovic, se svými kamarády, odpolední posezení s harmonikou pro všechny, kteří mají rádi starší a nezapomenutelné písničky. Na harmoniku bude hrát pan Vlastimil Zita, na bubny paní Marie Heřmanová a o ozvučení se postará pan Michal Horkel. Posezení se uskuteční v prostorách „Janovanky“, svoz autobusem zajistí obec Morašice. Všichni jste srdečně zváni.

 

V úterý 05.07.2016 se koná z iniciativy pana Františka Jurena ml. 1. ročník závodu „Morašická výzva“. Závod je určen pro každého, kdo si chce prověřit fyzickou zdatnost a zároveň si užít okouzlující krajinu úpatí Železných  hor. Letošní ročník bude dlouhý 8,5 km a na trati budete muset překonat 13 překážek a úkolů. Závod startuje a končí na „velkém hřišti“ v Morašicích. Start závodu je v 10.00 hod. Občerstvení pro závodníky na trati i pro diváky je zajištěno. Pro bližší informace navštivte skupinu Morašická výzva na Facebooku nebo kontaktujte přímo Františka Jurena, mail:f.juren@seznam.cz nebo mob. 773973413. Všechny vás srdečně zveme a budeme se na vás moc těšit. POTU a ZÁBAVĚ ZDAR!

 

V sobotu 07.05.2016 uspořádal ČRS Chrudim rybářské závody dětí na rybníku Orlík v Morašicích. Závodů se zúčastnilo 44 dětí.

1.            Místo  Ondřej Kusý                            252 bodů

2.            Místo Izabela Štěchová                       250 bodů

3.            Místo Jaroslav Kutřín                           77 bodů

Největší ryba byla: kapr 64 cm

 

Vítěz závodů vyhrál horské kolo, které bylo sponzorským darem naší obce.

 

  Druhý den, 08.05.2016 v neděli, byly uspořádány závody dospělých,

  kterých se zúčastnilo 39 účastníků.

Každý závodník, jak dětských závodů, tak závodů dospělých obdržel cenu.

Největší ryba – kapr 63 cm

 

 

 

SDH:

 

SDH Morašice pořádá dne 19.06.2016 od 15.00 hod. tradiční fotbalové utkání ženatí – svobodní. Občerstvení pro všechny je samozřejmostí. Těšíme se na vaši návštěvu.

 

SDH Zbyhněvice uskuteční tuto sobotu 18.06.2016 nebo v neděli 19.06.2016 dle počasí, dětský den na svém hřišti.

 

SDH Skupice v sobotu 04.06.2016 v příjemné atmosféře uspořádal již sedmý „rodinný“ Dětský den.

Odpolední zábava s tématem „Cesta kolem světa“ byla určena pro děti předškolního a školního věku. Počasí tentokrát přálo a bouřky a déšť Skupice obcházely. Soutěží se zúčastnilo tři desítky dětí a to jak místních, tak i z dalších okolních obcí.

Děti od 3 do 12 let soutěžily v disciplínách, které nesly názvy států různých kontinentů.

Jak dodává starosta dobrovolných hasičů, Jan Švadlenka: „Během soutěží si tak děcka mohla vyzkoušet například klokaní skákání v pytli v Austrálii, italský hod pizzou na přesnost nebo akční běh přes Čínskou zeď. Děti se každoročně těší na terénní jízdu vojenským Gazem, nově se mohly některé projet překrásným veteránem „Aerovkou“.

Ze vzduchovky a luku si nadšeně zastříleli návštěvníci všech věkových kategorií, stejně tak spokojeně odcházelo každé dítě s vlastnoručně vytvořeným tričkem.

Do soutěží i doprovodného programu se zapojili i dospěláci a jak dokazují fotografie z akce, tak se všichni dostatečně bavili.

Dětský den byl jednou z několika akcí, které se ve Skupicích konají a kterým místní dobrovolní hasiči chtějí oživit společenský život obce. Mezi další patří např. pálení Čarodějnic, Vynášení Morany, Posvícení, Halloween, Mikuláš a Vánoční zpívání.

Tento příspěvek poskytl pan Milan Štorek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář