Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rabštejnek

28. 3. 2011

Název Rabštejn pravděpodobně pochází z německého Rabenstein - Havraní hnízdo

 3bf7fa26-4078-4c1b-8999-7d1eb6f39ffb.jpg

Hrádek Rabštejn - nebo také pro svou malou velikost Rabštejnek - byl postaven pravděpodobně v první polovině 14. století a prvním zmiňovaným majitelem byl Mikuláš z Rabštejna. Během let hrádek mnohokrát změnil majitele. V roce 1540 byl na krátko prodán městu Chrudim. Roku 1575 jej získal Bohuslav Mazanec z Frymburka a od roku 1585 byl hrádek uváděn jako pustý.

Ruiny postupně přešly do vlastnictví rodu Auersperku z nedalekých Slatiňan. V druhé polovině 19. století byly romanticky upraveny pro panské lovecké výpravy. Ani tato úprava však nemela dlouhého trvání a z hrádku se stala zřícenina.

O Rabštejnku existuje stará pověst o pytlákovi:

 

Je tomu dávno, co se mladý pytlák vydal do obory v blízkosti pevných zřícenin hradu Rabštejnka. Mládenec vpodvečer vykročil ze vsi směrem ke hradu, pomalu se procházel po lese a hledal vhodná místa pro nastražení ok.

Brzy však na celý kraj padla tma a vysoko nad ruinami hradu svítil stříbrným světlem měsíc v úplňku. Josífka, jak všichni mládenci říkali, najednou cesta přivedla přímo k Rabštejnku.

Všechno vypadalo náhle tak tajemně a strašidelně. Josífkovi se zdálo, jako by se ocitl úplně na jiném místě, každičký kámen mu připadal cizí. V tom hrozivě zapraskaly větve starého stromu a odkudsi z daleka bylo slyšet houkání sýčka.

Zanedlouho se přímo před ním objevila dvě zářící světýlka. Rychle se přibližovala a zakrátko Josífek zjistil, že to jsou lidské oči. Avšak postava, která se k němu blížila, nebyla živá. Zářící oči seděly v bledé tváři a ruka, která se ho dotkla, byla studená jako led.

Josífek se roztřásl strachem a poté, co duch začal promlouvat, vzal do zaječích. Utíkal, klopýtal o kořeny stromů i kameny a za sebou stále slyšel ten dutý hlas, jenž říkal: "Již nikdy se neopovažuj přiblížit k mému sídlu a do okolních lesů s takovými nekalými úmysly. Trest nejvyšší by tě neminul..."

Pytlák přiběhl do vsi celý uřícený a zavítal do hospody, kde polomrtvý strachem usedl za stůl. Dlouho nepromluvil ani slovo, až tu začal pomateně vyprávět o strašlivém přízraku, který ho zastihl pod zříceninami.

Od těch dob již nikdy Josífek nelíčil pasti a do lesa se bál ještě předlouho po této hrůzyplné noci vkročit. Mezi lidmi se tenkrát povídalo, že přízrak, který Josífek viděl, byl duch bývalého hradního pána, milovníka lovů a lesní zvěře.

 

Takže pokud chcete vidět hradního pána nebo se z hradu podívat do okolí vyražte na Rabštejnek (ideálně nyní, kdy to stromy ještě dovolí).

Další informace:13ece898-7e32-4bb3-80de-73befb501c35.jpg

 

Pro ,,keškaře"  

 

Dějiny a popis hradu (stránky J. Štěňhy ze Stolan)

 

Hrady.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář